Schrijver: Caja Cazemier & Martine Letterie Genre:
Score

Even wennen, dat is mijn eerste reactie op dit boek voor kinderen vanaf 13 jaar. Waar ik een behoorlijk historisch verhaal verwachtte, kwam ik in de eerste hoofdstukken wat bedrogen uit. Veel seks wat de klok slaat, en voor een jeugdboek behoorlijk stevig beschreven ook. Niet dat kinderen en jongeren er wat mij betreft in boeken niet mee in aanraking moeten komen, maar voor mij wat te aanwezig.

Toch heb ik de latere hoofdstukken mijn mening bijgesteld. Van de eerste hoofdstukken mag ik dan niet zo gecharmeerd zijn, ze nemen je wel mee het verhaal in. Of twee verhalen eigenlijk. Van twee meisjes, jonge vrouwen, die elk in in hun eigen tijd worstelen met de perikelen rondom liefde, verliefdheid, vrouw-zijn en seks. Een alsnog mooie historische wending neemt het verhaal wanneer de tijd van Aletta Jacobs in beide verhalen aan bod komt. Toch wel positief dus.

 

Gebruiken in het onderwijs?
Gebruiken in het onderwijs? Ik zeg ‘ja’: in de bovenbouw,en met een beetje begeleiding.

Eén van de vensters van de Nederlandse canon voor kinderen gaat over Aletta Jacobs. Door het boek in een groep of klas niet plompverloren op een thematafel te zetten, maar echt te gebruiken bij een les over vrouwenemancipatie, komt het zeker tot zijn recht. (of ‘haar recht? ‘:-)

Hoe? Door bijvoorbeeld stukken uit het verhaal voor te lezen en een discussie over emancipatie te voeren in de groep: maak er een mini-Lagerhuis discussie van. Of laat leerlingen in de huid van de hoofdpersonen kruipen, door de negentiende-eeuwse Ypkje uit het verhaal te interviewen. Of maak een mooie flap-over of presentatie met de parallellen die er zijn te trekken tussen beide verhalen, tussen toen en nu. Of laat leerlingen hierover vertellen: Als je moest kiezen, wie zou je dan willen zijn, Berber of Ypkje? En hoe komt dat dan?
Je kunt er ook juist heel goed voor kiezen om ‘boven’ het verhaal te gaan hangen en te bespreken: ‘Wat vind je er nu van, dat de auteurs over dit onderwerp schrijven? Is dat gek of moeilijk om te lezen?’

Klik hier voor de websites van de schrijfsters van Keerzijde

www.cajacazemier.nl

www.martineletterie.nl

 

Meer weten over de Nederlandse canon voor kinderen? www.entoen.nu

Reageer nu!

Je moet als ingelogd zijn om te reageren.